top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıGEN PDR ve Rehberlik Birimi

Zaman Yönetimi ve Test Çözme Teknikler




Sınavlarda başarılı olabilmek için: ‘’Sınavda Zamanı Verimli Yönetebilmek’’ ve ‘’Doğru Test Çözme Yöntemlerini Bilmek’’ oldukça önemlidir. Düzenli ve verimli ders çalışmanın yanında öğrendiklerimizi sınava yansıtabilmemiz gerekmektedir.



SINAVLARDA ZAMAN YÖNETİMİ NASIL OLMALIDIR?

Sınava hazırlanan öğrencilerin sadece sorumlu olduğu ders bilgilerine hakim olması yeterli değildir. Çözülmesi beklenen soruları süresi içinde cevaplamanız da önemlidir. Sınavlardan önce zayıf ve kuvvetli olduğunuz alanları, sınav kitapçığında testleri çözme sırasını ve her bir gruba ne kadar süre ayıracağınızı önceden belirlemiş olmanız gerekmektedir.


· Sınav İçin Strateji Belirlemek: Sınav başlamadan önce stratejisine göre her test grubu için belirlediğiniz süre içinde çözüm yapmanız, belirlediğiniz süreyi aşınca bir test grubuna takılıp kalmadan diğer testlere de geçebilmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.


· Deneme Sınavlarında Süre Tutun: Gerçek sınavlarda belirlenen stratejiye göre test çözebilmesi için öğrencinin evde test çözerken ve deneme sınavları uygulanırken amaca uygun egzersiz yapması gerekir. Evde soru çözerken; testleri gelişigüzel ve kontrolsüz bir zaman dilimiyle değil, zaman karşı belirli bir süre içinde çözme davranışı geliştirilmelisiniz. Yeni öğrenilen bir konu sonrası soru çözme hızı tahmin edileceği gibi daha yavaştır. Bu aşamada hızdan çok doğru çözmek önemlidir. Ancak yeterli soru çözümü sonrası süre tutarak hızlanmak ve hızlı düşünüp seri soru çözme davranışı geliştirebilmelisiniz.


· Süre Tutarak Soruları Çözmelisiniz Örneğin: 20 soruluk bir matematik testini süre tutarak çözmelisiniz. Çözerken yapamadığınız soruya takılmadan diğer soruya geçmelisiniz. Test bitimi süreyi kontrol ettiğinizde ne kadar yavaş ya da yeterli bir hıza sahip olduğunuzu bilmelisiniz. Deneme sınavlarında ise; belirlenen stratejiye uygun davranma konusunda daha kararlı ve istikrarlı olmak gereklidir. Süre kullanımında ortaya çıkan sorunlar da bir sonraki deneme sınavına kadar telafi edilmeye çalışılmalıdır.



ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ NELERDİR?


· Konuyu Öğrendikten Sonra Test Çözün: Konuyu öğrenmeden test çözmek çok faydalı olmayacağı gibi testlerde fazla yanlışınız çıkacağı için motivasyonunuzun düşmesine de neden olacaktır. Bu nedenle önce konu tekrarı yapmak, sonra test çözmek daha verimli olacaktır.

· Soruda Verilenlere Dikkat Edin: Verilen bilgileri dikkatli okuyun. Altı çizili ve koyu yazılmış kelimelere dikkat edin. Bazen, soruda kaçırdığınız küçük bir ayrıntı bile soruyu yanlış yapmanıza neden olabilir.


· Vurgulanan Yerlere Dikkat Edin: Tamamen, mutlaka, sadece, en az, en fazla, en önemli, her zaman, asla, yalnızca, değildir, ulaşılmaz, ilk, son vb. vurgulanan yerleri gözden kaçırmayın.


· Sorulara Ön Yargılı Yaklaşmayın: Sınavda zor da, kolay da sorular olacaktır. Bu kadar kolay soru olmaz diyerek soruda bir terslik aramayın. Kolay soruları küçümsemeyin. Unutmayın! Birçok başarılı öğrenci en kolay sorularda basit hatalar yapmaktadır. Bazen de zor gibi görünen sorular aslında çok kolay olabilir. Soruyu okumadan zor diyerek geçmeyin.


· Uzun Soruları Atlamayın: Sorunun uzun olması, zor olduğu anlamına gelmez. Soruyu sadece uzun olduğu için atlamayın. Bazı uzun sorular da çok kolay olabilir.


· Turlama Tekniğini Kullanın: Turlama tekniği, normal ve kolay soruların çözülerek testlerin tamamlanması ve zor ve çok zor soruların ikinci tura bırakılmasına dayanır. Teknik iyi uygulanırsa sınavın yüzde 75'e yakın kısmı zaman doğru biçimde kullanılarak üst performansla tamamlanabilir.


1. Aşama: Kolay ve süre kaybettirmeyecek sorulardan başlamak.

2. Aşama: Biraz daha zor ve uğraştıracak soruları çözmek.

3. Aşama: Daha önce hiç karşılaşmadığınız, hiçbir fikriniz olmayan soruları çözmektir.

· Farklı Zorluk Seviyelerinde Testler Çözün: Sürekli olarak, kolay veya zor kaynaklardan çözmeyin. Sınavda kolay da, zor da sorular olacağı için farklı zorluk seviyelerinde sorular çözün.


· Kaleminizi Kullanın: İşlem gerektiren sorularda kaleminizi kullanın. İşlemleri akıldan yapmanız hata yapma olasılığını artırır.


· Farklı Kaynaklardan Çözün: Test çözmenin amaçlarından birisi de, farklı soru tiplerinden soru çözmektir. Değişik soru tiplerinden sorular çözmeniz sınavlarda sürpriz sorularla karşılaşma ihtimalini azaltacaktır.


· Önce Soruyu Okuyun: Paragraf ve açıklaması olan sorularda, önce soruyu daha sonra paragraf ve açıklama metnini okuyun. Soruyu okumadan paragrafı okumanız durumunda, soruyu okuduktan soran paragrafı tekrar okumak zorunda kalırsınız ve bu zaman kaybına neden olur.


· Tüm Seçenekleri Okuyun: Tüm seçenekleri okumadan soruyu cevaplamayın. Bazı sorular en doğru seçeneği bulmanızı ister.


· Çok Hızlı Okumayın: Zamanı yetiştirememe kaygısı ile soruları çok hızlı okumayın. Çok hızlı okumanız soruyu yanlış çözmenize ve soruyu tekrar okumak zorunda kalmanıza neden olabilir. Alışkın olduğunuz okuma hızınız neyse aynı şekilde okuyun. Fakat okuma hızınız çok yavaşsa hızlı okuma teknikleri ile ve bol bol kitap okuyarak okumanızı hızlandırın.


· Mola Verin: Beynimiz de diğer kaslarımız gibi belirli bir süre sonra yorulur ve verimi düşer. Bu nedenle mola vermeden çok uzun süre çalışmanız verimliliğinizi düşürecektir. En fazla 45-50 dk. çalıştıktan sonra 10-15 dk. mola vermelisiniz. Beyninizin de dinlenmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın.


· Kaygılandığınızda; Olumlu Düşünün, Derin Nefes Alın: Sınav başlayana kadar biraz heyecanınızın olması normaldir. Sınavda önce sizi rahatlatacak olumlu iç konuşmalar yapın. Sınav anında, kaygınızın arttığını hissettiğinizde ve yorulduğunuzda kısa molalar (20-30 sn.) verin. Sınav kaygısı yaşıyorsanız, okul rehberlik öğretmeninizden yardım alın.


· Bilemediğiniz Soruları Boş Bırakın: Merkezi sınavlarda ve deneme sınavlarında yanlış cevaplar doğru cevabı götürdüğü için, bilemediğiniz soruları boş bırakın. İki seçenek arasında kaldığınızda birini seçebilirsiniz.


· Kodlamayı Sınav Sonuna Bırakmayın: Cevapları kodlamayı sınav sonuna bırakmayın. Her sorudan sonra veya sayfa sayfa kodlayın.


· Kontrol Edin: Sınavı bitirmeden önce;

a. Kitapçık türü ve diğer kodlamanız gereken bölümleri kodlayıp kodlamadığınızı,

b. Boş bıraktığınız soruları,

c. Cevapları doğru şekilde kodlayıp kodlamadığınızı kontrol edin.


18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page